Tekijänoikeus

Tekijanoikeus.fi:n tarjoama graafinen esitys
”Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.” YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
Kaikkien teosten, kuten maalausten, valokuvien, musiikin, elokuvien yms, takana on tekijä. Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden päättää, mitä hänen tekemällään teoksella saa tehdä ja neuvotella myös teoksen käyttöön liittyvästä mahdollisesta rahallisesta korvauksesta.

Tekijänoikeus suojaa mitä tahansa riittävän omaperäistä luovan työn tulosta. Tekijänoikeussuoja suojaa teosta heti ja kestää määräajan.
  • Tekijällä 70 vuotta tekijän kuolemasta
  • Esittävällä taiteilijalla ja äänitteen tuottajalla 50 vuotta (EU:ssa 12.9.2011 päätös asteittaisesta pidennyksestä 70 vuotta) äänitteen tallennus/julkaisuvuodesta
Tekijänoikeussuojaa saa vain teoksen muoto, ei siis teoksen idea, asiasisältö tai tekotekniikka. Auringonlaskua kuvaavia tauluja saa siis maalata vapaasti vaikka idea onkin vanha. Toisten teoksista saa myös jakaa tieto mm. mediassa ja opettamalla. Tekijänoikeus sisältää myös rajoituksia, kuten yksityistä kopiontia koskevat rajoitteet. Esimerkiksi CD- ja DVD-levyistä saa tehdä muutaman kopion yksityistä käyttöä varten, jos kopioiminen voi tapahtua tehokasta teknistä suojausta murtamatta tai kiertämättä.

Teoksen tekijällä on sekä moraalisia että taloudellisia oikeuksia. Moraaliset oikeudet kieltävät toisen teoksen väärentämisen, plagioimisen tai käyttämisen luokkaavalla tavalla. Moraaliset oikeudet velvoittavat/vaativat mainitsemaan teoksen tekijän nimen. Taloudellisten oikeuksien myötä teoksen tekijällä on oikeus päättää saako teoksesta valmistaa uusia kappaleita, kopiota, yleisön saataville. Teoksen myynnin yhteydessä tekijänoikeus ei katoa vaan säilyy yhä teoksen tekijällä. Tekijän on kuitenkin mahdollista luovuttaa oikeuksia työnsä tuloksiin esim. työnantajalleen. Moraalisia oikeuksia ei voi luovuttaa/antaa pois, mutta taloudellisia oikeuksia voi siirtää ja ostaa.

Mieti, saatko ottaa kaverisi facebook albumista kuvan ja käyttää sitä esim. nettisivullasi?

Jos haluat käyttää jonkun toisen ottamaan valokuvaa tai piirtämää piirrosta nettisivullasi, tulee sinun pyytää lupa teoksen tekijältä. Teoksen tekijä voi mahdollisesti myydä tai lahjoittaa käyttöoikeuksia teokseensa (esim. Creative Commons-lisenssi).

Kopiosto, Gramex, Teosto, Tuotos, Kuvasto ja Sanasto ovat Suomessa toimivia tekijänoikeusjärjestöjä.

Kopioimalla tai levittämällä teoksia ilman lupaa voi pahimmillaan syyllistyä piratismiin. Piratismin myötä teosten tekijät, muusikot, taiteilijat ym. jäävät ilman korvausta. Tämä vaikuttaa teosten myyntihintaan, minkä seurauksena piraatteja lataava maksattaa musiikkinsa niillä, jotka ostavat sitä laillisesti. Laittoman lähteen käyttäminen tiedostojen jakamiseen ja lataamiseen on kiellettyä. Tekijänoikeusloukkauksen seurauksena voi olla sen vakavuudesta riippuen sakko- tai jopa kahden vuoden vankeustuomio.

Testaa tekijänoikeustietosi

Tutustu myös Lauri Kairan kirjoittamaan ja Anssi Rauhalan kuvittamaan sarjakuvaan "Piraattitehtaan arvoitus"

Lähteet:
Tekijanoikeus.fi
Opetus- ja kulttuuriministeriö, tekijänoikeus
CreativeCommons